
Vrijduiken
Algemeen
De meest overweldigende momenten zijn die momenten die je de adem benemen. Dat ervaren wij als vrijduikers elke keer. Met ingehouden adem gaan we helemaal op in de onderwaterwereld, waarbij we volledig op ons eigen lichaam vertrouwen. Het is bij vrijduiken dan ook belangrijk om naar ons lichaam te luisteren en er volledige controle over te hebben.
Vrijduiken is een relatief nieuwe, opkomende sport en toch is het de oudste vorm van duiken op aarde. Vroeger doken mensen om voedsel te verzamelen, te jagen of zelfs oorlogen uit te voeren.
In de oudheid gebruikte de Griekse duiker Scyllias een combinatie van vrijduiken en snorkelen om de Perzische vloot te verslaan.
Nu zijn er nog steeds traditionele bevolkingsgroepen (zoals de Bajau, Ama en Haenyeo) die het vrijduiken beoefenen om in hun levensonderhoud te voorzien.
In de laatste decennia wint vrijduiken vooral als sport terrein. En terecht. Het is een sport waarbij je je technische, fysieke en mentale vaardigheden ontwikkelt. Vrijduiken is letterlijk goed voor lichaam èn geest, voor jong èn oud!
In clubverband
Wil jij ook de onderwaterwereld zonder flessen ontdekken en door een gevoel van pure vrijheid overspoeld worden? Sluit je dan aan bij ScyllaDiving. We doen aan pool-diven, vrijduiken en onderwater-yoga met Bart.
Elke donderdag -en vrijdagavond organiseren we zwembadtrainingen en onderwateryoga-sessies in het stedelijk zwembad van Aarschot.
De zwembadtrainingen worden gegeven in verschillenden klassen met aangepast niveau. Tijdens die trainingen oefenen we onze duik-en zwemtechnieken, relaxatietechnieken, ademhalingstechnieken en verbeteren we onze algemene lichamelijke conditie.
In het weekend zoeken de vrijduikers meestal de diepte op. Dit doen we in een overdekte duiktank (TODI, NEMO 33, Transfo, …) of buiten in een oude steengroeve, een waterplas, de Oosterschelde, … .
Praktisch
Waar:
Stedelijk zwembad van Aarschot
Wanneer:
donderdag 19h30-21h00
vrijdag 21h00-22h30
(geen training bij sluiting zwembad)
Basisuitrusting:
- Zwemkledij (zwembroek/zwempak).
- Masker
- Snorkel
- Vinnen
Uitgebreide uitrusting:
- Wet-suite
- Loodgordel met gecoat lood
- Neklood
- Monovin
Inschrijven:
Contact:
Vrijduikschool
Vrijduiken is geen sinecure. Er komt meer bij kijken dan de adem inhouden. Daarom raden wij alle vrijduikers aan om een erkend vrijduikbrevet te behalen. Hiervoor kan je ook bij ScyllaDiving terecht. De club organiseert vrijduikopleidingen, gegeven door ervaren NELOS-instructeurs.
De club heeft twee 3*-Instructeurs en twee 1*-instructeurs. Ze worden bijgestaan door verschillende Assistent Instructeurs en gemotiveerde ervaren vrijduikers.
Er zijn twee opleidingstrajecten: Pool-diver en Vrijduiker.
- In het traject Pool-diver leer je statische en dynamische apneu-technieken. Bij statische apneu blijf je zo lang mogelijk onder water hangen, terwijl je bij dynamische apneu-technieken zo ver mogelijk onder water leert zwemmen.
- In het traject Vrijduiker leer je naast statische en dynamische apneu ook om diep te duiken (tot 40m) in apneu.
Wanneer je een opleiding afrondt, krijg je een internationaal erkend CMAS-duikbrevet.
Enkele keren per jaar organiseren we binnen ScyllaDiving een gratis initiatieles pool-diven/vrijduiken. Het is een eerste kennismaking met de sport waarna je kan beslissen om een opleiding pool-diver of vrijduiker te volgen.
Wil je je apneu-microbe en jouw vaardigheden uiteindelijk zelf graag doorgeven en anderen leren vrijduiken, dan kan je het traject Assistent Instructeur en Instructeur vrijduiken volgen. Die opleidingen worden georganiseerd door NELOS samen met de VTS.